كد مطلب: 31902878 تاريخ انتشار: 1395/12/18 16:51 تعداد بازديد: 12348 گروه: تاريخي
تاریخچه چهارشنبه سوری
:
چهارشنبه سوری از دو کلمه مجزا چهارشنبه که پنجمین روز هفته و سوری تشکیل شده است. که سوری معناهای متفاوتی را دارد که که در این کلمه به معنی نشاط و سرور و جشن می باشد. که این جشن و سرور را پیش درآمدی برای عید نوروز می دانند که بر گرفته شده از افکار و باورهای آریایی های قدیم ایران زمین می باشد.
اولین چهارشنبه سوری در سال 350 هجری در زمان منور بن نوح سامانی در بخارات انجام شد و بعد از آن نیز ادامه یافت.
در زمان ایرانیان باستان نور نشان ایزد بود و از زمانی که آتش شناخته شد برای روشن نگاه داشتن شب ها آتش روشن می کردند و همیشه نشانه نور، گرما و رونق بخش خانه می بود. بعد از گذشت زمان آتش روشن کردن نشانه روشنایی و دوری از بیماری و نکبت بود. که هیزم ها را جمع آوری می کردند و بعد از غروب خورشید آن ها را به آتش می کشیدند. و از روی آن می پریدند و با گفتن این جمله که زردی من از تو، سرخی تو از من، مقصود آن بود که زردی و بیماری را از خود دور کنند و همانند آتش سرحال و سرخ روی و با نشاط باشند.
در بعضی از شهر ها در آتش چهارشنبه سوری اسپند دود می ریختند تا چشم زخم و بلا و ببدی و تنگ نظری از آن ها دور شود و از بلا دور بمانند.
از مراسمات زیبای چهارشنبه سوری فال گوش نشینی، قاشق زنی، تقسیم آجیل چهارشنبه سوری، مراسم کوزه شکنی و پختن آش چهارشنبه سوری می باشد.
فال گوش نشینی :
دختر ها و زن هایی که ازدواج نکردن و آرزوی مسافرتی هستند شب چهارشنبه سوری از خانه به این نیت بیرون می روند که سر چهارسو و یا سر هرگذری بایستند و به صحبت رهگذران گوش دهند و به خوبی و بدی و یا شیرینی و تلخ نسبت به صحبتای دیگران تفال می زنند.
قاشق زنی :
دخترها و یا زنانی که آرزو و یا حاجتی را دارند یک کاسه مسی و قاشق برداشته و به کوچه ها رفته و به در هفت خانه میروند و بدون اینکه صحبتی کنند شروع به قاشق زنی می کنند، صاحبان خانه هم چون می دانند قاشق زنان دارای حاجت و یا آرزویی می باشند برای آن ها آجیل یا برنج و یا شیرنی و یا مقداری پول می آورند و در کاسه آن ها قرار می دهند. گفته شده که اگر قاشق زنان کاسه شان خالی بماند به حاجت و یا آرزوی خود نخواهند رسید.
تقسیم آجیل چهارشنبه سوری :
زنانی که نذر و نیازی کرده اند و برآورده شده است آن روز آجیل هفت مغز که اجیل چهارشنبه سوری می گویند تهیه کرده و بین خانواده خود پخش می کنند. و در زمان بسته بندی اجیل چهارشنبه سوری قصه عروف آن را می خوانند که نام آن قصه قصه خارکن می باشد.
مراسم کوزه شکنی :
مردم بعد از روشن کردن آتش و پریدن از روی آن مقداری زغال به عنوان سیاه بختی و مقداری نمک نماد چشم شوری، و یک سکه به عنوان تنگ دستی در کوزه سفالی قرار می دهند و سپس هر یک از اعضای خانواده می بایست کوزه را دور سر خویش بچرخانند و بعد از آن کوزه را به بام برده و گفتن درد و بلای خانه را ریختم به کوچه کوزه را به کوچه پرتاب کنند.
آش چهارشنبه سوری :
خانواده هایی که بیمار و یا حاجت دارند برای برآورده شدن حاجت خود آشی به نام آش ابودردا و یا آش بیمار در شب چهارشنبه سوری درست می کنند.
به راستی رسم چهارشنبه سوری در گذشته بسیار زیباتر و دلچسب تر از اکنون نبوده است ؟
|