كد مطلب: 80939312 تاريخ انتشار: 1395/12/17 15:42 تعداد بازديد: 14231 گروه: تاريخي
عمارت مسعودیه
عمارت مسعودیه در تهران میدان بهارستان خیابان اکباتان قرار دارد که این عمارت مربوط به زمان قاجار می باشد. که به فرمان مسعود میرزا ملقب به ظل السلطان که فرزند ناصرالدین شاه بود ساخته شد و به نام مسعود میرزا این عمارت نام گرفت و به مسعودیه شهرت یافت.مساحت این مجموعه 15600 متر مربع می باشد که پلان این عمارت به شکل ذوزنقه است. این عمارت از چندین عمارت به نام های دیوان خانه که اصلی ترین عمارت آن جموعه می باشد، سفره خانه، حیاط سید جوادی، عمارت سید جوادی، حیاط مشیری، عمارت مشیرالدوله، حیاط خلوت و عمارت سر در پیاده و کالسکه رو و دیوان ها ساخته شده که امروزه به دلیل تغیراتی که در این بنا پدید آمده محیط هایی مانند حراست، نگهبانی، پست برق، گلخانه، ساختمان های آجری، سرویس بهداشتی، شورای آموزش پروش، ساختمان آجری یک طبقه در شمال عمارت سید جوادی قرار دارد و همچنین انباری موقت و چاپ خانه واقع در شرق حیاط و آبدار خانه قرار دارد. عمارت مسعودیه وباغ نگارستان و لاله زار از مکان هایی هستند که در قسمت شمالی حصار طهماسبی های تهران در زمان ناصرالدین شاه بنا شد که از ویژگی های باغ ایرانی را دارا می باشد و از عناصر و نقش مایه های معماری در آن زینت گرفته شده است.
این عمارت در طی زمان عمر خویش اتفاق های بسیاری را شاهد بوده. در جنبش مشروطه به دلیل نزدیکی این عمارت به میدان بهارستان و مخالفت هایی که ظل السلطان با مظفرالدین شاه که برادر وی بود داشت، این عمارت جز یکی از پایگاه های مشروطه خواهان بود. این عمارت بعد از اتفاق بهارستان، به همراه خانه ظهیرالدوله و سایر مشروطه خواهان به گلوله بسته شد.
نخستین کتابخانه و موزه ملی ایران در این عمارت برپا شد و همچنین این عمارت در سال های 1342 و 1343 به عنوان دانشکده افسری به کار گرفته شده بود که در سال 1345 این عمارت به وزارت آموزش و پروش داده شد. و همچنین در سال 1390 پانزدهمین جشن خانه سینما به میزبانی عمارت مسعودیه انجام شد. یکی از اتاق های این عمارت، عتیقه های باستانی که از کل ایران به دست می آمد را در این اتاق جمع آوری می کردند به همین دلیل اولین موزه ایران نام گرفت که در سال 1318 به موزه ملی، اشیا عتیقه انتقال یافت.
ا
ین عمارت با ورودی درب کالسکه رو شروع می شود و بعد از گذراندن مسیری به یک حوض بسیار بزرگ که روبهروی عمارت اصلی دیوان خانه وجود دارد میرسیم. پشت این عمارت حیاط سید جوادی و بعد از آن عمارت سید جوادی قرار داردو در سمت راست آن عمارت سفره خانه وجود دارد. در این چند سال اخیر به همت مهندسین کشورمان این عمارت در حال مرمت می باشد.
عمارت مسعودیه از زیبایی منحصر به فردی بهره می برد که به جز معمارها انسان های عادی هم به این خانه می آیند و از تماشای آن لذت می برند.
طبق گفته مهندسان پروژه مسعودیه این عمارت ابتدا به یک هتل در بافت تاریخی شهر قرار بود تبدیل شود اما بعد از مطالعات و بررسی های لازم تغیر کاربری به مرکز رویدادهای فرهنگی داد که به دستور سازمان میراث فرهنگی انجام گرفت.
|